De plannen

  

De afgelopen jaren is er veel gedaan:

  • een nieuw Deltaplan
  • een nieuw Nationaal Waterplan
  • de stelselherziening van het Omgevingsrecht
  • een akkoord over de groei van Lelystad en Schiphol
  • de oprichting van de Nederlandse Klimaatcoalitie
  • en de modernisering van het Milieubeleid

 

Er is sinds het begin van deze Kabinetsperiode 717 kilometer aan wegen bijgekomen. En er zijn meer mogelijkheden om te kunnen experimenteren met innovatieve mobiliteit.

Vijf onderwerpen die veel aandacht krijgen:

1. Waterbeleid

Het waterbeleid richt zich op genoeg bescherming tegen overstromingen, en op verbetering van de waterkwaliteit en het opslaan van voldoende zoet water in de toekomst. IenM moderniseert de komende jaren het waterbeleid. Dat is nodig om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Nu en in de komende tien jaar. Zo wordt een verbeterd systeem van veiligheidsnormen voor de bescherming tegen water doorgevoerd. Dit systeem is beter dan daarvoor de inrichting van landelijke en stedelijke gebieden.

Nederland wordt veiliger door slimme, voorlopige maatregelen. En door mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen.

2. Klimaatbeleid

Het doel van het klimaatbeleid is: de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Om Nederland voor te bereiden op de klimaatsverandering. zoals slecht weer met harde regen en hittegolven. Daarom zet het klimaatbeleid zich in op een  duurzame energievoorziening in het jaar 2050. Om de doelen te halen zoekt IenM internationale samenwerking.

De Europese Unie zet zich in op 40% minder uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 en Methaan. Dit is ook de inzet van Europa bij de onderhandelingen voor een nieuw werelds klimaatakkoord op de klimaattop in Parijs, eind 2016. In 2017 is de Nationale Klimaatadaptatie vastgesteld. Hiermee wilt het kabinet Nederland goed voorbereiden op de klimaatveranderingen. Dit jaar wordt vastgestelde het nationale klimaatadaptatiestrategie de uitvoeringsprogramma opgesteld. Dit gebeurt met het Deltaprogramma, waarin alle plannen voor waterveiligheid en wateroverlast zijn opgenomen.

3. Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van Nederland is de afgelopen jaren verbeterd, Dat komt door voortdurende investeringen in infrastructuur. Nederland willen ze in de toekomst ook goed bereikbaar, leefbaar en veilig houden. Er is dan een andere manier van kijken, denken en doen. Nieuwe aanleg van infrastructuur gaan met slimmer gebruik van bestaande wegen. En van vaarwegen en verbindingen door de lucht en over het spoor. Hiervoor helpt het kabinet met het gebruiken van intelligente vervoersmiddelen en verkeerssystemen vooruit.

Door deze ontwikkelingen van mobiele informatietechnologie en Intelligente Transport Systemen  krijgt bereikbaarheid een andere betekenis. Er ontstaan kansen voor gebruikers van wegen en openbaar vervoer, beheerders, vervoerders en het Nederlands bedrijfsleven. De behoeften van burgers en bedrijven en reisgedrag staat centraal.

In het openbaar vervoer wordt nagedacht om het reizen sneller en comfortabeler te maken. Ze blijven investeren in het wegennet. Op het terrein van luchtvaart blijft de inzet van de handhaving een van de sterke posities van Schiphol. 

4. Van afval naar grondstof

Nu en in de toekomst moeten we welvarend en gezond kunnen blijven leven. Daarom gaan ze op een goede manier om met de natuur. De natuur die grondstoffen, voedsel, schone lucht, water en energie geeft. Het Rijk werkt in een programma die heet: Van Afval Naar Grondstof. Dit programma werkt aan de versnelling van de transitie naar een circulaire economie. Samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschap. In een circulaire economie worden materialen opnieuw gebruikt en zijn kringlopen gesloten. Door te werken aan een circulaire economie voorzien ze duurzaam in  grondstoffen. Ze voorkomen afval en zo voorkomen ze schade aan het milieu.

5. Omgevingsrecht

Het Omgevingsrecht wordt herzien: minder en makkelijkere regels, meer ruimte voor initiatieven en lokaal maatwerk. De komst van de omgevingswet betekent dat er veel verandert. De wet bundelt 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Er is op 1 juli 2015 een ruime meerderheid van de Tweede Kamer gestemd met de Omgevingswet. Begin van 2016 stemde de Eerste Kamer op met het wetsvoorstel. In 2017 ligt de nadruk op de  uitwerking en toetsing van de invoeringswet en aanvullingswetten. De wet gaat pas in 2019 in. Ze zijn al gestart met de implementatie ervan. Rijk, VNG, IPO en de Unie van Waterschappen werken hier aan samen.

Met de Omgevingswet in 2019 wordt ook een Nationale Omgevingsvisie van kracht. Daarin staan de keuzes over onderwerpen als ruimtelijke ontwikkeling, infrastructuur, milieu, water, landschappen, natuur en cultureel erfgoed. De visie is geen gedetailleerd plan, maar ze tonen wel de hoofdlijnen en ambities voor de inrichtingen van Nederland in 2050 pas. In  2016 tot 2019 werkt het Rijk aan de ontwikkeling van de Nationale Omgevingsvisie. Ze werken samen met andere overheden, maatschappelijke partners en de samenleving.

Maak jouw eigen website met JouwWeb