nieuwsberichten
Meer mobiliteit in een duurzamer Nederland
Komend jaar investeert het ministerie van Infrastructuur en Milieu 6,2 miljard in infrastructuur, zodat die tot de beste ter wereld blijft horen. Er komt in 2018: 268 kilometer aan nieuwe rijstroken bij en er wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technieken die kunnen bijdragen aan een snellere doorstroming van het verkeer. Met onder meer de inzet op ideeën voor schoner vervoer wordt uitvoer gegeven aan het klimaatakkoord van Parijs. Tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven gaan bij de start van de nieuwe dienstregeling in december zes, in plaats van vier, intercity’s per uur rijden.
In 2018 wordt uitgestippeld hoe Nederland nog weerbaarder wordt voor extreem weer als gevolg van het veranderende klimaat. Het Deltaprogramma bevat dit jaar voor het eerst een Deltaplan Ruimtelijke adaptatie. Het gaat om een aanpak om op lokaal en regionaal niveau de gevolgen van wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen zo veel mogelijk te beperken.
Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse economie in 2050 volledig op hernieuwbare grondstoffen draait, komen er in 2018 aanvullende initiatieven van het Rijk en bedrijfsleven.
Minister Schultz van Haegen: ‘We investeren in 2018 weer fors in onze wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen. Dit is nodig om de groeiende economie van Nederland te ondersteunen en dit doen we op een duurzame manier, zo goed mogelijk ingepast in de omgeving. Daarnaast werken we hard aan de waterveiligheid. Die is in Nederland op een uitzonderlijk hoog niveau. We zorgen ervoor dat de Nederlanders ook in de toekomst droge voeten houden. Niet alleen langs de kust en bij onze rivieren, maar ook in de stedelijke gebieden.’
Staatssecretaris Dijksma: ‘Investeringen in groene, schone mobiliteit zorgen voor een duurzame groei van de economie. Innovatieve startups, maar ook grote bedrijven laten steeds meer zien dat duurzaam investeren in vervoer en producten niet alleen voordelig is voor het klimaat, maar dat er ook steeds vaker goed geld mee te verdienen valt. Circulariteit wordt daarbij het uitgangspunt, want alleen met het hergebruik van afval als nieuwe grondstof voorkomen we dat we de aarde uitputten.’

Kabinet gaat door met wereldwijde inzet waterexperts
De speciale teams die Nederland wereldwijd inzet voor advies aan landen hoe deze zich beter kunnen beschermen tegen waterrampen, blijven ook de komende jaren actief. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben de financiering van de ‘Dutch Risk Reduction’ (DRR) teams gecontinueerd voor de duur van 3 jaar.
De DRR teams hebben hun waarde inmiddels meer dan bewezen. Zowel waar het gaat om de bevolking beter te beschermen tegen grote wateroverlast, droogte en ernstige watervervuiling als het aandragen en exporteren van Nederlandse kennis en kunde. De teams bestaan uit waterdeskundigen van overheden, kennisinstituten en ondernemingen. Wanneer ergens ter wereld landen geconfronteerd worden met (dreigende) waterrampen, kan de overheid ter plekke de steun van Nederland inroepen.
Schultz van Haegen: ‘Wij hebben acht eeuwen ervaring in de strijd met water. Niet gek dat na een ramp waar ook ter wereld ‘Bring in the Dutch! klinkt. Nederland helpt dan graag en Nederland leert ook graag, omdat ieder land anders is en we dus altijd nieuwe ideeën oppikken.’
Hulp en handel
zijn 22 missies naar een reeks van landen ondernomen. Alle hebben geresulteerd in een op maat gesneden advies aan de lokale overheid hoe waterrampen, zoals overstromingen, droogte of ernstige watervervuiling in de toekomst voorkomen kunnen worden, waardoor de veiligheid van de bevolking en tegelijkertijd ook de economie in de betreffende regio wordt verbeterd. In een aantal gevallen zijn daar voor Nederlandse kennisinstituten en bedrijven vervolgopdrachten uit voortgevloeid.
Minister Ploumen: ‘Het mes snijdt aan twee kanten. Je helpt de mensen, verbetert hun leefomstandigheden. En Nederlandse bedrijven en instituten dragen daar in belangrijke mate aan bij. Een mooi voorbeeld van hulp en handel.’
Zo zijn na een DRR missie in Panama City Nederlandse experts door de Panamese lokale autoriteiten ingehuurd voor waterbescherming. En in de Filippijnen zal een masterplan voor kustbescherming worden opgesteld. Daarbij wordt de inzet van NL deskundigen mede gefinancierd door de regering in Manilla.
Met de continuering van de DRR teams is een bedrag van € 4.6 miljoen gemoeid. Een team bestaat doorgaans uit 3 of 4 experts. Na een voorbereidingsperiode in Nederland duurt een missie ongeveer een week. In totaal zijn in 2016 en dit jaar 27 missies ondernomen. Meest recentelijk reisden DRR teams af naar onder meer Bolivia, Sri Lanka en Guinee.
Maak jouw eigen website met JouwWeb